Yhdistynyt kuningaskunta listaa ETA:n kanssa matkustavien kielletyt toimet

| 15 elokuun, 2024
Yhdistynyt kuningaskunta listaa ETA:n kanssa matkustavien kielletyt toimet
Kuvan on suonut katyveldhorst Pixabaysta

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus päivitti hiljattain ETA-ohjeita ( Electronic Travel Authorization ) lisäämällä niihin kiellettyjä toimintoja.

Elokuun 9. päivänä se lisäsi uuden osion siitä, mitä ETA-järjestelmän puitteissa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustavat henkilöt eivät voi tehdä maassa ollessaan.

Muutoksella annetaan selkeämmät ohjeet ja esitetään tietyt kielletyt toiminnot heidän oleskelunsa aikana.

Päivityksellä pyritään auttamaan matkailijoita välttämään väärinkäsityksiä ja varmistamaan, että heidän vierailunsa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ovat maan maahanmuuttosääntöjen mukaisia.

Yhdistyneen kuningaskunnan uusi ETA-järjestelmä

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA on digitaalinen matkustuslupa, joka viisumivapaalla matkustajalla on oltava lyhyitä, enintään kuuden kuukauden vierailuja varten Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus otti järjestelmän käyttöön virtaviivaistaakseen vierailijoiden maahantuloprosessia ja vahvistaakseen rajaturvallisuutta.

Järjestelmä tarkastaa ja tutkii kaikki ilman viisumia Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapuvat matkustajat ennen heidän saapumistaan maahan.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemus maksaa 10 puntaa hakemusta kohti, ja se on voimassa useille lyhyille matkoille kahden vuoden aikana.

ETA-viisumin saaneet matkustajat, joilla ei ole viisumia, vierailevat Yhdistyneessä kuningaskunnassa matkailun, perheen ja ystävien luona vierailun, sallitun yritystoiminnan ja lyhytaikaisen opiskelun vuoksi.

ETA-viisumin haltijat voivat myös tehdä palkattua luovaa työtä enintään kolmen kuukauden ajan luovan työntekijän viisumin nojalla.

Myös kauttakulkumatkustajat tai Yhdistyneen kuningaskunnan lentoasemilla lentokonetta vaihtavat matkustajat tarvitsevat ETA-tiedon riippumatta siitä, kulkevatko he Yhdistyneen kuningaskunnan rajavalvonnan läpi.

Tällä hetkellä vain Bahrainista, Jordaniasta, Kuwaitista, Omanista, Qatarista, Saudi-Arabiasta, Yhdistyneistä arabiemiirikunnista ja Yhdistyneistä arabiemiirikunnista (UAE) Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustaville matkustajille on myönnettävä ETA.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus aikoo soveltaa järjestelmää kaikkiin viisumivapaasti matkustaviin vuoden 2024 loppuun mennessä tai vuoden 2025 alussa.

Pian se kattaa myös Yhdysvaltojen, Euroopan unionin (EU), Euroopan talousalueen (ETA) ja Sveitsin kansalaiset.

Yhdistyneessä kuningaskunnassa ETA:n haltijoille kielletty toiminta

Hiljattain lisätyssä ohjeiden osassa, joka koskee sitä, mitä matkustajat eivät voi tehdä ETA-luvan kanssa, kuvataan tiettyjä toimintoja, jotka eivät ole sallittuja heidän vierailunsa aikana.

Näiden kiellettyjen toimintojen ymmärtäminen on erittäin tärkeää kaikille Yhdistyneeseen kuningaskuntaan suuntautuvaa matkaa suunnitteleville matkailijoille.

1. oleskelu Yhdistyneessä kuningaskunnassa yli kuusi kuukautta

Yhdistynyt kuningaskunta listaa ETA:n kanssa matkustavien kielletyt toimet
Kuvan tarjoaa Ja Pixabayn kautta

Yksi tärkeimmistä rajoituksista on se, että ETA-luvan haltijat eivät voi oleskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa yli kuutta kuukautta.

ETA on tarkoitettu vain lyhytaikaisia vierailuja varten, ja tämän määräajan ylittäminen voi johtaa vakaviin seurauksiin.

Luvan ylittäminen voi johtaa karkottamiseen, pysyvään rekisteröintiin, tulevien ETA-hakemusten hylkäämiseen tai jopa siihen, että maahantulo Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kielletään.

Matkustajien tulisi olla tietoisia oleskelunsa pituudesta ja poistua Yhdistyneestä kuningaskunnasta ennen luvan voimassaoloajan päättymistä.

Matkustajien, jotka haluavat pidentää oleskeluaan, on haettava erilaista viisumia, joka vastaa heidän erityistarpeitaan.

Heidän on ensin poistuttava Yhdistyneestä kuningaskunnasta ja haettava viisumia pidempiaikaista oleskelua varten ennen kuin he voivat tulla Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

2. Harjoittaa palkattua tai palkatonta työtä

Toinen merkittävä rajoitus on se, että ETA:n haltijat eivät saa työskennellä brittiläisen yrityksen palveluksessa tai itsenäisinä ammatinharjoittajina palkattuna tai palkattomana.

Tämä tarkoittaa sitä, että vierailijat eivät voi ottaa vastaan työtä tai aloittaa yritystoimintaa Yhdistyneessä kuningaskunnassa ETAn perusteella.

Poikkeuksia ovat kuitenkin osallistuminen sallittuun maksulliseen toimeksiantoon tai tapahtumaan tai työskentely luovan työntekijän viisumin nojalla.

Poikkeuksen ansiosta taiteilijat, viihdetaiteilijat ja muut luovan työn tekijät voivat osallistua tapahtumiin tai lyhytaikaisiin projekteihin rikkomatta maahanmuuttosääntöjä.

Useimmat vierailijat eivät kuitenkaan saa tehdä työtä Yhdistyneessä kuningaskunnassa ollessaan. Niiden, jotka haluavat tehdä työtä, on haettava Yhdistyneen kuningaskunnan työviisumia.

3. Julkisten varojen hakeminen

Päivitetyissä ohjeissa todetaan myös selvästi, että ETA-asiakirjan haltijat eivät voi hakea julkisia varoja tai olla oikeutettuja Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen etuuksiin.

Tähän kuuluvat erilaiset taloudelliset avustukset, kuten terveydenhuolto, työttömyyskorvaukset, asumistuki ja lapsilisät.

Säännössä korostettiin, että ETA:n tarkoituksena on antaa vierailijoille mahdollisuus tutustua Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, ei hyötyä maan sosiaaliturvajärjestelmästä.

Matkustajien on oltava taloudellisesti omavaraisia oleskelunsa aikana ja varmistettava, että heillä on riittävästi varoja itsensä elättämiseen.

4. Asuminen Yhdistyneessä kuningaskunnassa usein tai peräkkäin tapahtuvien vierailujen vuoksi.

Toinen merkittävä rajoitus on se, että ETA:n haltijat eivät voi asua Yhdistyneessä kuningaskunnassa usein tai peräkkäin.

Vierailijat eivät voi käyttää ETA:ta keinona oleskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa tekemällä useita peräkkäisiä matkoja.

ETA on tarkoitettu lyhytaikaisiin vierailuihin, ei pitkäaikaiseen oleskeluun Yhdistyneessä kuningaskunnassa toistuvan käytön kautta.

Rajavirkailijat voivat kyseenalaistaa vierailujesi tarkoituksen, jos he havaitsevat, että oleskelet usein tai useaan kertaan.

Tämä on maahanmuuttosääntöjen vastaista, ja se voi johtaa ETA-hakemusten tai Yhdistyneeseen kuningaskuntaan pääsyn epäämiseen tulevaisuudessa.

5. solmia avioliiton tai siviiliparisuhteen

Yhdistynyt kuningaskunta listaa ETA:n kanssa matkustavien kielletyt toimet
Kuvan tarjoaa ANURAG1112 Pixabayn kautta.

Viisumivapaat matkustajat, jotka aikovat mennä naimisiin tai rekisteröidä parisuhteen Yhdistyneessä kuningaskunnassa, eivät voi tehdä sitä ETA:n avulla.

Edes avioliiton tai siviilisuhteen solmimisesta ilmoittaminen ETA:n nojalla ei ole sallittua.

Yhdistyneessä kuningaskunnassa avioliittoa suunnittelevien on sen sijaan haettava Marriage Visitor -viisumia.

Avioliittovierailuviisumi on räätälöity erityisesti niille, jotka aikovat mennä naimisiin tai solmia siviiliparisuhteen Yhdistyneessä kuningaskunnassa oleskelunsa aikana.

Tällä säännöllä varmistetaan, että oikeaa viisumia käytetään merkittäviin elämäntapahtumiin, kuten avioliittoon.

Mitä ETAn kielletyt toimet merkitsevät tulevaisuudessa?

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on lisännyt yksityiskohtaisen luettelon toimista, joita ETAn haltijat eivät voi tehdä, jotta he voivat suunnitella matkansa sen mukaisesti.

Määrittelemällä ETA:ssa kielletyt toimet hallitus auttaa myös estämään vierailijoita rikkomasta maahanmuuttosääntöjä tahattomasti.

Uusilla ohjeilla varmistetaan, että matkustajat ovat hyvin perillä siitä, mikä on sallittua ja mikä ei oleskelun aikana.

Yhdistynyt kuningaskunta valmistautuu laajentamaan ETA-järjestelmää siten, että se koskisi kaikkia viisumivapaita kansalaisia vuoden 2024 loppuun mennessä tai vuoden 2025 alussa.

Kaikkien Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustamista suunnittelevien on ymmärrettävä matkustuslupaan tai -asiakirjaan liittyvät säännöt.