Yhdistyneen kuningaskunnan yliopistot kamppailevat opiskelijoiden rekrytoinnista, kun viisumihakemukset romahtavat.

| 16 heinäkuun, 2024
Kuvan tarjoaa George Pak kautta Pexels

Monet Yhdistyneen kuningaskunnan yliopistot kamppailevat, koska yhä harvemmat kansainväliset opiskelijat hakevat viisumia.

Hakemusten väheneminen aiheuttaa ongelmia kouluille, jotka luottavat muista maista tuleviin opiskelijoihin.

Viimeaikaiset muutokset maahanmuuttosääntöihin ovat vaikeuttaneet näiden opiskelijoiden pääsyä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Tuoreiden tietojen mukaan opiskelijaviisumihakemusten määrä on laskenut 40 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Kesäkuussa 2023 sisäministeriö vastaanotti 38 900 hakemusta, mutta määrä laski 28 200:aan tänä kesäkuussa.

Tämä merkittävä lasku aiheuttaa huolta brittiläisissä yliopistoissa, jotka ovat hyvin riippuvaisia kansainvälisten opiskelijoiden maksamista maksuista, kertoo The Guardian.

Enroly-palvelun, joka auttaa kansainvälisiä opiskelijoita yliopistoon ilmoittautumisessa, tiedot osoittavat, että kansainvälisten opiskelijoiden tekemät talletukset ja hyväksynnät ovat vähentyneet 41 prosenttia heinäkuun loppuun mennessä.

Jatko-opiskelijoiden, erityisesti opetettujen maisteriohjelmien, määrä laski 55 prosenttia, kun taas perustutkinto-opiskelijoiden määrä laski 23 prosenttia.

Viisumihakemusten vähenemisen vaikutus yliopistoihin

Kansainvälisten opiskelijoiden määrän väheneminen on suuri ongelma Yhdistyneen kuningaskunnan yliopistoille.

Nämä koulut ovat riippuvaisia ulkomailta tulevien opiskelijoiden rahoista, jotta ne voivat auttaa ohjelmiensa toteuttamisessa ja paikallisten opiskelijoiden tukemisessa.

Enrolyn toimitusjohtajan Jeff Williamsin mukaan yliopistojen kollegat työskentelevät väsymättä kansainvälisten opiskelijoiden houkuttelemiseksi.

”Hän lisäsi, että saanti näyttää kuitenkin olevan nousemassa kuukaudesta toiseen hyvin hitaasti alkaneen jakson jälkeen. ’

Yliopistot ovat turvautuneet kansainvälisistä opiskelijamaksuista saataviin tuloihin, koska ne eivät ole voineet nostaa kotimaisten opiskelijoiden lukukausimaksuja kahdeksan vuoden ajan.

Korkeakoulukonsulttiyritys DataHE:n johtaja Mark Corver lisäsi, että se on ”aiheuttanut valtavan taloudellisen vääristymän”.

Se on myös painostanut yliopistoja ”lisäämään tuloja muilla keinoin”, kuten kannustamalla enemmän paikallisia opiskelijoita ilmoittautumaan ja kompensoimaan tappioita.

Muusta kuin taloudellisesta näkökulmasta katsottuna kansainvälisten opiskelijoiden määrän väheneminen merkitsee myös monimuotoisuuden ja kulttuurikokemusten vähenemistä kaikille kampuksen asukkaille.

Nämä opiskelijat tuovat mukanaan uusia ideoita ja näkökulmia, mikä tekee oppimisesta mielenkiintoisempaa.

Kun muista maista tulevien opiskelijoiden määrä vähenee, Yhdistyneen kuningaskunnan yliopistoilla saattaa olla vaikeuksia säilyttää maineensa maailmanlaajuisena huippuopetuksen tarjoajana.

Uudet säännöt opiskelijaviisumin hakemisesta

Kuvan tarjoaa Yan Krukau kautta Pexels

Uusien opiskelijaviisumisääntöjen vuoksi yliopistojen on ollut vaikea kannustaa kansainvälisiä opiskelijoita hakemaan.

Tammikuusta alkaen kansainväliset opiskelijat eivät voineet tuoda perheitään Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

He eivät myöskään saa siirtyä työviisumiin ennen kuin he ovat saaneet kurssinsa päätökseen.

Opiskelijaviisumia koskevia sääntöjä ollaan tiukentamassa, kun hallitus ilmoitti sääntelevänsä ulkomaisia opiskelijoita rekrytoivia yrityksiä.

Se aikoi myös puuttua ”vilpillisiin” rekrytoijiin, jotka myyvät Yhdistyneen kuningaskunnan koulutusta väärin ja käyttävät opiskelijoita hyväkseen.

Lisäksi siinä otetaan käyttöön tiukemmat vaatimustenmukaisuusvaatimukset sekä ulkomaisia opiskelijoita että rekrytoijia varten.

Rekrytointitoimistot voivat menettää toimilupansa, jos niiden rekrytoimat opiskelijat eivät läpäise Yhdistyneen kuningaskunnan viisumitarkastuksia tai jos he eivät ilmoittaudu tai päätä kurssejaan.

Opiskelijoiden on täytettävä tiukemmat taloudelliset ylläpitovaatimukset ja mahdollisesti tiukemmat englannin kielen arvioinnit.

Hallitus rajoittaa myös etäopiskelua, joten useimmat kansainväliset opiskelijat käyvät ensisijaisesti lähiopetuksessa.

Viisumihakemusten väheneminen muilla keskeisillä reiteillä

Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeriön tuoreet tiedot osoittavat, että kolmen tärkeimmän viisumihakemusreitin määrä on vähentynyt merkittävästi.

Yhdistynyt kuningaskunta myönsi vähemmän viisumeja ammattitaitoisille työntekijöille, opiskelijoille sekä terveyden- ja sairaanhoitoalan työntekijöille tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Määrä laski noin 398 000:sta 262 000:een, mikä on 34 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Kesäkuussa muutos oli vielä merkittävämpi, sillä viisumihakemuksia jätettiin 48 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden kesäkuussa.

Huollettavien määrä väheni 36,1 prosenttia tämän vuoden ensimmäisten kuuden kuukauden aikana 179 700:sta 114 900:aan.

Sisäministeriön viimeisimpien tietojen mukaan maahanmuutto vähenee 300 000:lla aiemmin tänä vuonna käyttöön otettujen uusien toimintalinjojen vuoksi.

Sen lisäksi, että opiskelijaviisumin haltijoilta kielletään huollettavien tuominen maahan, terveys- ja hoitoviisumin hakijat eivät myöskään saa tuoda perhettä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Ammattitaitoisen työntekijän hakijoiden on myös täytettävä korkeampi vuosipalkkakynnys, joka vaihtuu 26 200 punnasta 38 700 puntaan.

Myös niiden työpaikkojen määrää, joihin voidaan soveltaa pula-ammattien viisumijärjestelmää, on vähennetty.

Tämä muutos estää työnantajia maksamasta ulkomaisille työntekijöille vähemmän kuin brittiläisille työntekijöille näistä kysytyistä työpaikoista.

Yhdistyneen kuningaskunnan nettomuutto oli 85 000 henkilöä joulukuuhun 2023 mennessä. Tämä on vähemmän kuin kaikkien aikojen ennätyslukema, joka oli 764 000 edellisvuonna.

Eteenpäin

Kuvan tarjoaa Marcela Pixabayn kautta.

Entinen pääministeri Rishi Sunak otti käyttöön uudet toimintalinjat, jotka johtivat hakemusten vähenemiseen tärkeimmillä reiteillä.

Vaalikampanjan aikana hän lupasi vähentää maahanmuuttoa entisestään ottamalla käyttöön vuotuisen ylärajan ammattitaitoisen työntekijän viisumeille.

Yhdistyneen kuningaskunnan uusi pääministeri Sir Keir Starmer on myös luvannut vähentää nettomaahanmuuttoa, mutta ei ole vielä esittänyt lukuja.

Uusi työväenpuolueen hallitus aikoo ottaa käyttöön toimia, joiden avulla Yhdistynyt kuningaskunta voisi olla vähemmän riippuvainen muista maista tulevista työntekijöistä.

Sen sijaan se on myös luvannut keskittyä kouluttamaan ja palkkaamaan enemmän työntekijöitä Yhdistyneestä kuningaskunnasta.

Starmerin hallitus todennäköisesti pitää kiinni Sunakin konservatiivien asettamista uusista maahanmuuttosäännöistä.

Jotkut työväenpuolueen jäsenet haluavat kuitenkin lieventää näitä sääntöjä.

Yliopistot toivovat, että muutokset helpottaisivat kansainvälisten opiskelijoiden tuloa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.