Britannian hallitus on ottanut käyttöön uusia lakeja hoitotyöntekijöiden viisumien väärinkäytön estämiseksi ja nettomaahanmuuton vähentämiseksi huomattavasti.
Maaliskuun 11. päivästä 2024 alkaen hoitotyöntekijät eivät voi enää tuoda perheitään Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.
Lisäksi Englannissa toimivien hoitopalvelujen tarjoajien on rekisteröidyttävä Care Quality Commissionin (CQC) rekisteriin voidakseen sponsoroida Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tulevia maahanmuuttajia.
CQC valvoo ja sääntelee kaikkia terveyden- ja sosiaalihuoltopalveluja Englannissa.
Sillä varmistetaan sairaaloissa, hammaslääkäreillä, ambulansseissa, hoitokodeissa ja jopa ihmisten kodeissa tarjottavan hoidon laatu ja turvallisuus.
Komissio auttaa myös torjumaan ja estämään työntekijöiden hyväksikäyttöä ja väärinkäytöksiä alalla.
Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeri James Cleverly sanoi lehdistötiedotteessa, ettei ole ”oikein eikä reilua” sallia hoitotyöntekijöiden viisumien väärinkäytön jatkuvan.
Hallitus paljasti, että hoitohenkilökunnalle on tarjottu viisumeita väärin perustein työpaikkoja varten, joita ”ei yksinkertaisesti ole olemassa”.
Heille maksetaan myös palkkaa, joka on paljon alle heidän työstään vaaditun vähimmäispalkan, mikä riistää heitä ja alittaa brittiläiset työntekijät.”
”Hoitotyöntekijät antavat uskomattoman panoksen yhteiskunnallemme, kun he huolehtivat läheisistämme hädän hetkellä”, Cleverly sanoi.
Hän lisäsi: ”Emme kuitenkaan voi perustella toimimattomuutta, kun maahanmuutto-järjestelmäämme käytetään selvästi väärin, sitä manipuloidaan ja maahanmuuttomäärät ovat kestämättömiä.”
Uusilla laeilla suojellaan brittiläisiä työntekijöitä ja varmistetaan samalla, että ”parhaat kansainväliset lahjakkuudet voivat työskennellä ja opiskella” Yhdistyneessä kuningaskunnassa.
Hoitotyöntekijöiden viisumireitin muutoksista ilmoitettiin joulukuussa 2023. Ne ovat osa vankkaa suunnitelmaa, jolla pyritään vähentämään nettomuuttoa 300 000:lla.
Ennätysmäärä terveys- ja hoitoviisumeita vuonna 2023
Joulukuussa 2023 päättyväksi vuodeksi Yhdistynyt kuningaskunta myönsi 616 317 viisumia ulkomaisille työntekijöille ja heidän huollettavilleen.
Tästä määrästä 337 240 koskee työviisumin hakijoita. Terveydenhuolto- ja hoitotyöhön myönnettävien viisumien osuus on lähes puolet, 146 477 viisumia.
Määrä lähes kaksinkertaistui edellisvuodesta, mikä merkitsee 91 prosentin kasvua.
Yli 60 prosenttia 146 477:stä terveys- ja hoitotyön viisumista oli tarkoitettu ”hoitotyöntekijöille ja kotihoitajille”.
Ulkomailla työskentelevien työntekijöiden huollettaville myönnettiin yhteensä 279 131 viisumia, joista 203 452 oli tarkoitettu terveydenhuolto- ja hoitotyöntekijöiden perheille.
Tämä nostaa terveyden- ja sairaanhoitoalan työviisumien ja niiden huollettavana olevien viisumien kokonaismäärän 349 929:ään.
Se merkitsee merkittävää kasvua verrattuna 63 291:een vuonna 2021 ja 157 636:een vuonna 2022.
Oxfordin yliopiston muuttoliikkeen seurantakeskuksen asiantuntijat selittivät, että siirtolaisvirtauksen syynä oli vakava henkilöstöpula terveydenhuolto- ja hoitoalalla.
Kun Yhdistynyt kuningaskunta erosi Euroopan unionista (EU), työnantajien oli mukautettava palkkauskäytäntöjään vapaan liikkuvuuden päättymisen vuoksi.
Siirtyminen uusien hoitotyöntekijöiden viisumisääntöjen täytäntöönpanoon
Uusien sääntöjen julkistamisen jälkeen hallitus on julkaissut lisätietoja siirtymisestä uusiin hoitotyöntekijöiden viisumisääntöihin ja niiden täytäntöönpanosta.
Ensinnäkin Yhdistyneessä kuningaskunnassa jo olevat hoito- ja vanhustyöntekijät voivat jäädä maahan huollettaviensa kanssa.
He voivat tehdä niin jatkaessaan, vaihtaessaan työnantajaa ammattiluokituksen (SOC) sisällä ja asettuessaan aloilleen.
Yhdistyneessä kuningaskunnassa jo olevat hoitotyöntekijät, jotka eivät ole vielä tuoneet mukanaan huollettavia henkilöitä ennen sääntömuutosta, voivat myös tuoda heidät mukanaan sponsorointinsa perusteella.
Yhdistyneessä kuningaskunnassa jo oleskelevat henkilöt, jotka aikovat siirtyä hoitotyöntekijän tai vanhemman hoitotyöntekijän viisumiin 11. maaliskuuta jälkeen, eivät voi jäädä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan perheensä kanssa tai tuoda perhettään Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.
Tätä sovelletaan riippumatta siitä, onko henkilöllä jo viisumireitti, joka sallii huollettavien henkilöiden tuomisen maahan.
Toisaalta hoitopalvelujen tarjoajat, jotka sponsoroivat työntekijöitä sääntelemättömissä toiminnoissa, jotka eivät edellytä CQC:n rekisteröintiä ennen sääntömuutosta, voivat jatkaa heidän sponsorointiaan.
Myös näiden hoitopalvelujen tarjoajien alaisuudessa työskentelevät hoitotyöntekijät saavat jatkaa viisumiaan näillä ehdoilla.
Hoitopalvelujen tarjoajat eivät kuitenkaan voi enää palkata uusia työntekijöitä sääntelemättömään toimintaan.
Britannian sosiaalihuollon työvoiman lisääminen
Britannian hallitus teki selväksi, että ”maahanmuutto ei ole pitkän aikavälin vastaus sosiaalihuollon tarpeisiin, ja hoitopalvelujen tarjoajien tulisi palkata enemmän brittiläisiä työntekijöitä”.
Sosiaalihuoltoministeri Helen Whately tunnusti ulkomailla työskentelevien hoitotyöntekijöiden ”korvaamattoman arvokkaan panoksen läheistemme hoitamisessa”.
”Uudistuksemme kasvattavat kotimaista työvoimaa ja perustuvat viime vuonna saavutettuun menestykseen, jonka ansiosta sosiaalihuollossa työskentelee enemmän ihmisiä, avoimia työpaikkoja on vähemmän ja henkilöstön vaihtuvuus on pienempi”, Whately sanoi.
Hän lisäsi: ”Nämä säännöt tarjoavat eettisemmän ja kestävämmän lähestymistavan.”
Terveys- ja sosiaalihuoltoministeriö johtaa ohjelmaa, jolla uudistetaan, kasvatetaan ja tuetaan paikallista sosiaalihuollon työvoimaa.
Siihen sisältyy kaikkien aikojen ensimmäinen kansallinen urapolku hoitotyöntekijöille ja uusi akkreditoitu hoitotutkinto, joka parantaa koulutusta, selkeyttää urapolkuja ja parantaa työnäkymiä.
Lisää poliittisia muutoksia laillisen maahanmuuton vähentämiseksi
Ensi kuussa ja koko vuoden 2024 ajan tulee voimaan lisää laillista maahanmuuttoa koskevia politiikkoja.
Puuteammattiluettelo (SOL) poistetaan 4. huhtikuuta ja korvataan uudella maahanmuuttajien palkkaluettelolla (ISL).
Tämä on seurausta riippumattoman maahanmuuton neuvoa-antavan komitean (MAC) neuvoista. Komitea päätti SOLin alustavan tarkastelun ja suositteli 21 työpaikkaa uuteen ISL:ään.
Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus korosti, että sisäisen turvallisuuden alan työpaikkojen olisi oltava ammattitaitoisia tehtäviä, joista on pulaa, ja että minkään alan ei pitäisi olla riippuvainen maahanmuutosta.
”Luetteloon sisällyttäminen ei saa johtaa palkkojen alentamiseen eikä heikentää brittiläisten työntekijöiden rekrytointia”, todetaan tiedotteessa.
Lisäksi hallitus nostaa 4. huhtikuuta alkaen Yhdistyneessä kuningaskunnassa työskenteleviltä ammattitaitoisilta työntekijöiltä vaadittavaa vähimmäispalkkaa 26 200 punnasta 38 700 puntaan.
Korotuksen ulkopuolelle jäävät terveydenhuolto- ja hoivatyöntekijät sekä valtakunnallisessa palkkaluokassa työskentelevät työntekijät, kuten opettajat.
Myös perheviisumien vähimmäistulovaatimus nousee 18 600 punnasta 29 000 puntaan 11. huhtikuuta.
Vuoden 2025 alkuun mennessä tämä määrä nousee 38 700 puntaan, mikä auttaa varmistamaan, että Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tuotuja huollettavia tuetaan taloudellisesti.
Tammikuun 1. päivästä lähtien valikoituja opiskelijaviisumin haltijoita on kielletty tuomasta huollettavia henkilöitä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. He eivät myöskään saa siirtyä työviisumiin ennen kuin he ovat suorittaneet kurssinsa loppuun.
Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus oli myös korottanut maahanmuuton terveydenhuoltolisämaksua helmikuussa 2024.