Lontoon pormestari vaatii brittinuorille vapaata liikkuvuutta EU:ssa

| 23 tammikuun, 2024
Lontoon pormestari vaatii brittinuorille vapaata liikkuvuutta EU:ssa

Lontoon pormestari haluaa vapaan liikkuvuuden Euroopan unionissa (EU) ja vapauttaa nuoret Brexitin jälkeisistä työ- ja matkustusrajoituksista.

Sadiq Khan sanoi, että nuorilla brittiläisillä kansalaisilla pitäisi olla liikkumisvapaus EU:ssa sen jälkeen, kun Yhdistynyt kuningaskunta on eronnut EU:sta.

Hänen mukaansa tavoitteena on vähentää Brexitin aiheuttamia taloudellisia ja kulttuurisia haittoja.

”Hallituksen kova brexit on aiheuttanut vahinkoa koko Lontoossa, ja nuoret ovat kärsineet siitä eniten monin tavoin”, Khan sanoi.

Hän lisäsi: ”Nuorten on entistä vaikeampaa muuttaa ulkomaille työn perässä, mutta hallituksen vääränlainen päätös jättää Erasmus-ohjelma on vaikeuttanut huomattavasti myös opiskelijoiden opiskelua ulkomailla.” Hän lisäsi: ”Nuorten on entistä vaikeampaa muuttaa ulkomaille työn perässä, mutta hallituksen vääränlainen päätös jättää Erasmus-ohjelma on vaikeuttanut myös opiskelijoiden opiskelua ulkomailla.”

Erasmus+ on EU:n ohjelma, jolla tuetaan yleissivistävää ja ammatillista koulutusta, nuorisoa ja urheilua Euroopassa.

Ohjelma tarjoaa nuorille mahdollisuuksia matkustaa ja hankkia työkokemusta, opiskella tai kouluttautua toisessa maassa.

Nuoret voivat osallistua hanketyypistä riippuen kahdesta päivästä 30 päivään tai kahdesta viikosta vuoteen.

Cambridge Econometricsin tuoreesta raportista käy ilmi, että Brexit on johtanut lähes 300 000 työpaikan menetykseen Lontoossa.

Kaupunginhallituksen teettämässä raportissa todettiin myös, että se oli maksanut 30 miljardia puntaa pääkaupungin taloudelle.

Pormestari Khan, joka pyrkii tämän vuoden vaaleissa kolmannelle kaudelle, on jakanut ajatuksiaan Observerin kanssa, ja siitä kertoi mm. The Guardian .

Nuorten vapaa liikkuvuus EU:ssa

Lontoon pormestari kannattaa vapaata liikkuvuutta EU:ssa. Näin nuoret voivat opiskella, matkustaa ja täyttää avoimia työpaikkoja talouden kriittisillä aloilla.

Khan sanoi, ettei hän kannata EU:hun liittymistä, mutta kannattaa erityistänuorten liikkuvuutta koskevaa sopimusta EU-maiden kanssa.

Hän on myös valmis poistamaan viisumisäännöt, jotka rajoittavat matkustamista ja työskentelyä muissa Euroopan maissa Brexitin jälkeen.

Khan korosti: ”Olen selvillä siitä, että kannatan nuorten liikkuvuusohjelmaa, joka hyödyttäisi meitä taloudellisesti, kulttuurisesti ja sosiaalisesti”.

”Vaikka Yhdistynyt kuningaskunta ei ehkä enää ole osa EU:ta, Lontoo on ja tulee aina olemaan eurooppalainen kaupunki, hän lisäsi.

Naomi Smith internationalistisesta ajatushautomosta Best for Britain sanoi, että ”vastavuoroinen nuorten liikkuvuusjärjestelmä EU:n kanssa on molemminpuolinen voitto”.

Hän lisäsi, että se voisi olla ”pelastusrengas Yhdistyneen kuningaskunnan yrityksille, jotka kärsivät edelleen akuutista työvoimapulasta”.

Kausiluonteisten matkailualan yritysten järjestön (Seasonal Businesses in Travel) toimitusjohtaja Charles Owen totesi, että nuorten liikkuvuusohjelma ”ei ole taikaluoti”.

Se voisi kuitenkin lievittää työvoimapulaan kohdistuvaa painetta ja estää joitakin yrityksiä lopettamasta toimintaansa lopullisesti.

Nuorten liikkuvuusohjelmien tutkiminen EU:n kanssa

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Britannian hallituksen virkamiehet ovat ottaneet nuorten liikkuvuusohjelman esille EU:n kanssa.

Heinäkuussa 2023 entinen konservatiivisen ja unionistisen puolueen kabinettiministeri ja johtava brexitin kannattaja George Eustice kannatti samanlaista ajatusta.

Eustice kehotti Yhdistyneen kuningaskunnan hallitusta aloittamaan kahdenväliset neuvottelut EU-maiden kanssa. Tarkoituksena on tarjota nuorille EU-kansalaisille oikeus kahden vuoden työviisumiin Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Hän ehdotti, että sopimusten pitäisi olla vastavuoroisia. Yhdistyneen kuningaskunnan nuoret kansalaiset voivat myös asua ja työskennellä kaksi vuotta niissä EU:n jäsenvaltioissa, joiden kanssa on tehty sopimus.

Sisäministeriö ilmoitti tutkivansa ajatusta nuorten liikkuvuusjärjestelmästä EU:n jäsenvaltioiden kanssa.

Brexitin jälkeisten viisumisääntöjen lieventäminen

Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten vapaa liikkuvuus loppui Brexitin jälkeen. Brexitin jälkeisten viisumisääntöjen mukaan Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaiset voivat viettää EU:n Schengen-alueella vain 90 päivää 180 päivän aikana.

Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaiset eivät tarvitse viisumia lyhyille matkoille Schengen-alueelle. Pian heidän on hankittava ETIAS- eli eurooppalainen matkustuslupa vuoden 2025 puoliväliin mennessä.

Sen sijaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustavat EU:n kansalaiset eivät tarvitse viisumia lyhyille, enintään kuuden kuukauden mittaisille matkoille.

He tarvitsevat kuitenkin Yhdistyneen kuningaskunnan sähköisen matkustusluvan (ETA) vuodesta 2024 alkaen.

Pidempiaikaiseen oleskeluun tai erityisiin tarkoituksiin, kuten työskentelyyn, tarvitaan edelleen asianmukainen Yhdistyneen kuningaskunnan viisumi tai Schengen-viisumi.

Brexitin jälkeisiä sääntöjä on kuitenkin hiljattain lievennetty tiettyjen henkilöiden osalta.

Joulukuussa 2023 Britannian hallitus yksinkertaisti Ranskan koulumatkojen matkustamista sen jälkeen, kun koulutusmatkojen määrä oli vähentynyt jyrkästi Brexitin jälkeen.

Lapset, jotka ovat EU:n, Euroopan talousalueen (ETA) tai Sveitsin kansalaisia, voivat nyt käyttää kansallista henkilökorttiaan koulumatkoilla Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

EU:n ulkopuolisten maiden lasten on edelleen matkustettava passilla, mutta he eivät enää tarvitse Yhdistyneen kuningaskunnan vierailijaviisumia.

Tammikuussa 2024 Saksa harkitsee tiettävästi passivaatimusten poistamista koulutusmatkojen osalta.

Sen tavoitteena on tehdä matkustamisesta Saksaan helpompaa ja houkuttelevampaa brittiläisille opiskelijoille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *