Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri Sir Keir Starmer vaatii, että Yhdistyneen kuningaskunnan rajatarkastukset Ranskan Calais’ssa säilytetään.
Tämä tapahtui sen jälkeen, kun pohjoisten kaupunkien ranskalaiset pormestarit kehottivat hallitustaan romuttamaan sen sallivan järjestelyn.
Pormestarit mainitsevat, että Yhdistyneen kuningaskunnan paheneva siirtolaiskriisi ja sen tehoton turvapaikkajärjestelmä ovat pahentaneet tilannetta ja että laittomaan työntekoon ei ole puututtu.
Le Touquet’n sopimus ja Calais’n rajatarkastukset
Le Touquet’n sopimuksen mukaan Yhdistyneen kuningaskunnan rajavartiolaitoksen virkamiehet voivat tehdä maahanmuuttotarkastuksia Calais’ssa ennen kuin matkustajat ylittävät Englannin kanaalin.
Tämä ”rinnakkaisvalvontana” tunnettu järjestely allekirjoitettiin vuonna 2003, ja sen tarkoituksena on yksinkertaistaa rajavalvontaa ja parantaa turvallisuutta.
Pohjoisella Opal-rannikolla, kuten Calais’ssa ja 14 muussa kaupungissa, asuvat ranskalaiset kaupunginjohtajat väittävät kuitenkin, että järjestely siirtää taakan epäoikeudenmukaisesti heidän kaupungeilleen.
Näin Ranskan paikallisviranomaiset joutuvat käsittelemään yhä suurempia määriä maahanmuuttajia, jotka yrittävät päästä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.
Calais’n pormestari Natacha Bouchart on ollut erityisen äänekäs ja todennut: ”Meidän on päästävä käsiksi briteihin, se riittää.”
Ranskan pormestareiden kasvava turhautuminen
Ranskan kaupunginjohtajien koalitio on vaatinut Le Touquet’n sopimuksen uudelleenneuvottelua tai sen kumoamista kokonaan.
Calais’n pormestarin Natacha Bouchart’n johtama ryhmä on syyttänyt Yhdistynyttä kuningaskuntaa tekopyhyydestä, koska se haluaa pysäyttää laivaylitykset, mutta hyväksyy lähes 70 prosenttia laittomista siirtolaisista.
Pormestarit arvostelivat yhteisessä julkilausumassaan Yhdistynyttä kuningaskuntaa siitä, että se ei heidän mielestään ole kyennyt hallitsemaan laitonta maahanmuuttoa.
Väitetään, että Yhdistyneen kuningaskunnan hidas turvapaikkakäsittely ja laitonta työtä koskeva politiikka kannustavat maahanmuuttajia kokoontumaan Pohjois-Ranskaan.
He viittasivat siihen, että Britannia ei ole onnistunut puuttumaan laittomien työntekijöiden laittomaan palkkaamiseen, mikä toimii ”vetovoimatekijänä” maahanmuuttajille.
Tilanne on johtanut ylikuormitettuihin leireihin, jotka rasittavat lähikaupunkien paikallisia resursseja.
Vastauksena Ranskan pormestarit ovat kehottaneet perustamaan ”humanitaarisia keskuksia” Ranskan rannikon ulkopuolelle.
He kehottavat Britanniaa perustamaan ”laillisia reittejä”, joiden kautta maahanmuuttajat voivat ylittää Kanaalin, jotta vältettäisiin ihmissalakuljettajajengien ruokkiminen.
Tänä vuonna kanaalin yli 33 000 siirtolaista on ylittänyt kanaalin laittomasti, mikä on jo enemmän kuin koko vuoden 2023 luku.
Lisäksi noin 60 ihmistä on kuollut yrittäessään ylittää rajan vuoden alusta lähtien.
Ranskalaisten virkamiesten palkkaaminen alihankintana suojelemaan Yhdistyneen kuningaskunnan rajoja
Konservatiivihallituksen aikana Yhdistynyt kuningaskunta allekirjoitti 500 miljoonan punnan sopimuksen Ranskan poliisin rahoittamisesta rannoilla laittomien rajanylitysten torjumiseksi.
Aluksi onnistuneet yritykset vähenivät kolmanneksella, mutta nyt ne ovat lisääntyneet merkittävästi, 20 prosenttia viime vuodesta.
Ranskan uusi sisäministeri Bruno Retailleau totesi, että Yhdistynyt kuningaskunta ei voi enää ”alihankintana” antaa Kanavan rajaturvallisuutta Pariisille.
Hän syytti brexitiä Yhdistyneen kuningaskunnan ja Ranskan välisen maahanmuuttoalan yhteistyön vahingoittumisesta. Hän sanoi, että he ovat valmiita ”välienselvittelyyn” rajaturvallisuudesta.
”Toivon, ettei niin käy, mutta meidän on muutettava tätä suhdetta”, Retailleau sanoi The Telegraphin mukaan.
Hän vaati kattavaa sopimusta Yhdistyneen kuningaskunnan ja Euroopan unionin (EU) välillä ennen tapaamistaan sisäministeri Yvette Cooperin kanssa 9. joulukuuta.
Retailleau sanoi, että neuvotteluissa ei pitäisi keskittyä rahaan vaan laittomien rajanylitysten pysäyttämiseen tähtäävien strategioiden tehokkuuteen.
”Ranska ei voi ratkaista tätä ongelmaa yksin. Yhdistyneen kuningaskunnan ja eurooppalaisten kumppaniemme on osallistuttava täysimittaisesti”, Ranskan ministeri totesi.
Pääministeri Starmer pitää tiukasti kiinni Calais’n rajatarkastusten säilyttämisestä
Vaikka sen lakkauttamista on vaadittu, Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri Starmer vaatii, että nykyinen järjestely on säilytettävä.
Hänen mukaansa tarkastukset ovat elintärkeitä Yhdistyneen kuningaskunnan rajaturvallisuuden ja tehokkaan maahanmuuton hallinnan kannalta.
”Otan asian esille Ranskan viranomaisten kanssa, koska kyseessä on hyvin tärkeä säännös”, hän sanoi BBC:n mukaan.
Starmer korosti huolestuneisuuttaan ja lisäsi, että hän on ”päättänyt varmistaa, että saamme tarkastukset sinne, missä niitä tarvitaan”.
Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeri Cooper myönsi, että Yhdistynyt kuningaskunta tarvitsee päättäväisempiä toimia laitonta työtä vastaan.
Hän totesi, että kun uusi työväenpuolueen hallitus astui virkaansa, maahanmuuttajien rajanylitykset olivat jo lisääntyneet merkittävästi.
Humanitaariset huolenaiheet
Monet sotaa tai köyhyyttä pakenevat siirtolaiset asuvat Calais’n ympärillä olevissa tilapäisleireissä odottaessaan mahdollisuutta päästä kanaalin yli.
Olosuhteet näillä leireillä ovat usein surkeat, perustarpeet ovat rajalliset ja poliisi tekee usein ratsioita.
Ranskan poliisin valvonta on pakottanut salakuljetusalukset levittäytymään kauemmaksi rannikolle ja lähtemään liikkeelle uusilta rannoilta välttääkseen havaitsemisen.
Tämä taktiikka on johtanut siihen, että siirtolaiset ovat kulkeneet pidempiä ja vaarallisempia reittejä, mikä on lisännyt heidän kuolemanriskiään.
Humanitaariset ryhmät ja pakolaisjärjestöt ovat kehottaneet molempia hallituksia asettamaan maahanmuuttajien hyvinvoinnin etusijalle.
He vaativat myös turvallisten ja laillisten reittien luomista turvapaikanhakijoille, jotta he voisivat tulla Ranskasta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.
The Independent -lehden raportin mukaan työväenpuolueen hallitus on kuitenkin hylännyt tämän.
Seuraavat vaiheet
Tämä kysymys on ollut hätäpuhelu, jossa on vaadittu enemmän yhteistyötä koko Euroopassa muuttovirtojen hallitsemiseksi tehokkaammin.
Tähän sisältyy rajavalvonnan lisäksi myös muuttoliikkeen perimmäisiin syihin puuttuminen maahanmuuttajien kotimaassa.
Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on luvannut nopeuttaa turvapaikkakäsittelyä ja toteuttaa tiukempia toimenpiteitä laittoman työnteon torjumiseksi.
Starmer on luvannut vähentää siirtolaisten rajanylitysten määrää ottamalla kohteeksi rikollisjoukot, jotka helpottavat matkoja.
Yhdistynyt kuningaskunta onsijoittanut 150 miljoonaa puntaa kahden vuoden aikana rahoittaakseen uutta rajaturvallisuusjoukkoaan (Border Security Command, BSC), joka johtaa ja toteuttaa tätä tavoitetta.
Se on myös allekirjoittanut maiden kanssa sopimuksia, joiden tarkoituksena on estää ihmisiä lähtemästä omasta maastaan.
Sisäministeriö aikoo myös puuttua tiukasti työnantajiin, jotka rikkovat työviisumikäytäntöjä ja käyttävät väärin muita viisumisääntöjä.
Jännitteiden lisääntyessä sekä Yhdistyneen kuningaskunnan että Ranskan on löydettävä keino tasapainottaa turvallisuuskysymykset ja humanitaariset velvoitteet.
Britannia ei todennäköisesti luovu rajatarkastuksista Calais’ssa, sillä Le Touquet’n sopimus on edelleen tärkeä osa Yhdistyneen kuningaskunnan rajapolitiikkaa.
Neuvotteluissa voidaan keskittyä taloudellisen tuen lisäämiseen Ranskan viranomaisille tai yhteistyön lisäämiseen laittoman työnteon torjunnassa.